Informatii

Excursii

Sapte zile pe Valea Ozanei

Oferta CicloturismSapte zile pe Valea Ozanei


Ziua 1 – Pentru aceasta zi am ales un traseu care cuprinde unele dintre cele mai cunoscute obiective turistice de la noi si anume:

Itinerar: Targu Neamt – Humulesti - Manastirea Neamt - Targu Neamt

Obiective turistice: Casa memoriala “Veronica Micle”, Muzeul memorial “Ion Creanga”, Muzeul memorial “Mihail Sadoveanu”, Manastirea Neamt, Schitul Icoana Veche

Km: aprox 60 km

Cazare/restaurante: Hotel Ozana, Pensiunea Aristocratis, Pensiunea Casandra, Pensiunea Remember, Pensiunea Belvedere, Vila Bella, Cabana Carol, Pensiunea Edera, Pensiunea Casa Afetelor, Pensiunea Zimbrul, Pensiunea Perla Neamtului

Descriere: Primul obiectiv turistic din traseu este Casa Memorială "Veronica Micle" din Tîrgu Neamț, amplasată pe B-dul Ştefan cel Mare, nr. 33.

Program de vizitare: zilnic 9-17

(octombrie - martie); 10-18 (aprilie - septembrie); luni - închis;

Trecând podul peste “Ozana cea limpede şi frumos curgătoare”, ajungem la Humuleşti. O poartă de lemn sculptat adăposteşte intrarea într-unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale ale ţării – Muzeul Memorial “Ion Creangă” din Humulești.

Program de vizitare: zilnic 9-17

(octombrie - martie); 10-18 (aprilie - septembrie); luni - închis

De la Humuleşti ne deplasăm spre comuna Agapia pentru a vizita Casa memorială „Alexandru Vlahuţă” situată în satul mănăstiresc din comuna Agapia, lângă mănăstirea cu acelaşi nume. Cu ocazia sărbătoririi centenarului naşterii scriitorului, în anul 1958, casa a fost amenajată şi inaugurată ca muzeu memorial.

Program de vizitare: zilnic 9-17

(octombrie-martie); 10-18 (aprilieseptembrie); luni – închis

Din şoseaua principală ce duce la Mănăstirea Neamţ, un drum lateral ne conduce pe Dealul Vovideniei, într-un cadru natural fermecător, la casa unde a poposit şi a creat opere literare marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu.

Program de vizitare: zilnic 9-17

(octombrie-martie); 10-18 (aprilieseptembrie); luni – închis

La nord-vest de renumita Cetate Neamţ, la numai 12 kilometri, într-o poiană larg deschisă pe valea Nemţişorului, este aşezată vestita Mănăstirea Neamţ.

Schitul Icoana Veche se află situat la 7 kilometri vest de Mănăstirea Neamţ și cuprinde o biserică din lemn.


Ziua 2 – Este o zi in natura

Itinerar: Targu Neamt, Vanatori – Neamt, Agapia, Filioara, Tg.Neamt

Obiective turistice: Rezervatia de zimbri “Dragos Voda”, Parcul Natural Vanatori – Neamt, Padurea de Argint, Codrii de Arama

Km: aprox 50 km

Cazare/restaurante:Hotel Ozana, Motel Casa Arcasului, Pensiunea Aristocratis, Pensiunea Casandra, Pensiunea Remember, Pensiunea Belvedere, Vila Bella, Cabana Carol, Pensiunea Edera, Pensiunea Casa Afetelor, Pensiunea Zimbrul, Pensiunea Perla Neamtului, Pensiunea Maria, Pensiunea Padurea de Smarald, Casa Anca, Pensiunea Eulor, Pensiunea Varatec

Descriere: De la Tîrgu Neamţ spre comuna Vânători Neamţ este amplasată Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă”. În cadrul rezervaţiei, pe lângă zimbri, se mai pot întâlni cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, iepuri, urşi și lupi.

Parcul Natural Vânători-Neamţ este o arie protejată constituită în anul 1999, destinată protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei. Așezat pe raza comunelor Crăcăoani, Agapia, Vînători, a orașului Tîrgu Neamţ și a staţiunilor Bălţăteşti şi Oglinzi, Parcul Natural Vânători Neamţ este de o frumuseţe unică, cu un peisaj pitoresc deosebit.

Consacrată în literatura română de Mihai Eminescu în poemul Călin, file din poveste - “De treci codrii de aramă, de departe vezi albind/Şi-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint" - pădurea de argint este situată pe teritoriul comunei Agapia lângă sediul Ocolului Silvic Văratec, pe terasa inferioară a pârâului Topoliţei, la altitudinea de 540 de metri. Pădurea este alcătuită din arboret de mesteacăn, având arborii cei mai bătrâni cu vârsta de peste 100 ani, dar pădurea cuprinde și arbori cu vârste între 20 și 50 de ani.

Alături de “Pădurea de argint”, rezervaţia forestieră “Codrii de aramă” completează incursiunea în cadrul natural de poveste al Parcului Natural Vânători Neamț. Rezervația de goruni se află în comuna Agapia și ajunge până la altitudinea de 650 de metri. Codrii se întind pe aproape 10 hectare, iar cei mai în vârstă arbori au în jur de 135 ani.


Ziua 3 – Este o zi dedicata atat de cunoscutelor manastiri din zona

Itinerar: Manastirea Varatec, Manastirea Agapia, Manastirea Agapia din Deal, Schitul Sihla, Schitul Daniil Sihastru

Km: aprox 60 km

Cazare/restaurante: Hotel Ozana, Motel Casa Arcasului, Pensiunea Aristocratis, Pensiunea Casandra, Pensiunea Remember, Pensiunea Belvedere, Vila Bella, Cabana Carol, Pensiunea Maria, Pensiunea Padurea de Smarald, Casa Anca, Pensiunea Eulor, Pensiunea Varatec

Descriere: Plecăm de la Tîrgu Neamţ pe DN 15 C spre Piatra Neamţ şi după 12 kilometri ajungem la satul mănăstiresc Mănăstirea Văratec. Este cea mai mare mănăstire de maici din România, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, fondată de maica Olimpiada în anul 1785.

De la Văratec, trecând prin satul Filioara, ajungem la Mănăstirea Agapia. Mănăstirea este aşezată pe valea pârâului Agapia şi este străjuită din toate părţile de munţi înalţi cu piepturi abrupte şi păduri seculare, iar în partea de jos, de livezi şi grădiniţe cu flori ce împodobesc casele şi curţile călugăriţelor, constituind un peisaj pitoresc. Faima de care se bucură Mănăstirea Agapia se explică şi prin existenţa aici a picturilor murale interioare , executate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1860. Mănăstirea s-a constituit prin ctitorii succesive din perioada secolelor XIV-XVII ale sihastrului Agapie, domnitorului Petru Rareş şi a Doamnei Anastasia, soţia lui Gheorghe Duca-Vodă. A fost reconstruită integral din bârne groase de brad între anii 1990-1994, păstrându-se doar turnul clopotniţă.

De la Mănăstirea Agapia, pe cărări de munte, se poate ajunge la Schitul Sihla şi la Mănăstirile Secu şi Sihăstria. Se poate ajunge la Sihla și cu maşina din spatele Mănăstirii Agapia, parcurgând un drum forestier de 8 kilometri, iar cei care vor să ajungă pe jos, de la Agapia din Deal pot continua traseul spre Sihla, pe coama muntelui.

Schitul Daniil Sihastrul este aşezat la 2 kilometri de Schitul Sihla. Pe drum sunt amenajate băncuţe din lemn pe care te poţi odihni şi, în acelaşi timp, poţi să admiri frumuseţile ce te înconjoară. Dacă vrei să te răcoreşti şi să bei apă, poţi să poposeşti un pic la Izvorul Tămăduirii, care este amenajat chiar înainte de a ajunge la schit.


Ziua 4 – Tur al orasului Tg.Neamt

Obiective turistice: Atelier mesteri populari Ionela si Costi Lungu, Cetatea Neamt - traseu de mers pe jos prin padure pana la Monumentul Vanatorilor de Munte, Muzeul de Istorie si Etnografie (fosta Scoala Domneasca)

Km: aprox 8 km

Cazare/restaurante: Statiunea Oglinzi, Hotel Ozana, Motel Casa Arcasului, Pensiunea Aristocratis, Pensiunea Casandra, Pensiunea Remember, Pensiunea Belvedere, Vila Bella, Cabana Carol

Descriere: Incă de la intrarea în oraşul Tîrgu Neamţ, privirea ţi se opreşte pe ruinele Cetăţii Neamţ. Legendele vorbesc despre ,,…cavaleri teutoni veniţi de peste munţi pe aceste meleaguri şi care în negura vremilor au construit aici ziduri de cetate”. Istoricii aduc însă dovezi că Cetatea Neamţ este o creaţie moldovenească, ridicată la sfârşitul secolului al XIV-lea, în timpul domniei lui Petru I Muşat şi consolidată în timpul lui Ştefan cel Mare.

Program de vizitare: zilnic 9-17

(octombrie - martie); 9-19 (aprilie - septembrie); luni – închis.

De la Cetate, ne continuăm drumeţia prin pădure, pe un traseu de aproximativ 3 kilometri, care merge pe coama dealului Pleşu până la Monumentul Vânătorilor de munte. Monumentul este situat în partea de nord-est a oraşului, pe o largă terasă creată artificial în 1936 pe Culmea Pleşului.

De la Monument, coborâm aproximativ 2 kilometri pe strada Băile Oglinzi, apoi prin centrul oraşului, pe b-dul Ştefan cel Mare, până la Muzeul de Istorie şi Etnografie. Clădirea muzeului este monument de arhitectură şi a fost construita intre anii 1852 - 1853. Funcţionând iniţial ca Scoală Domnească, putem aminti că în această clădire au învăţat Ion Creangă şi Vasile Conta. Expoziţia permanentă a muzeului cuprinde obiecte descoperite în urma săpăturilor arheologice desfăşurate între anii 1939 – 1963, precum şi istoria meşteşugurilor tradiţionale din Depresiunea Neamţ.

Cat despre mestesuguri, la poalele Cetatii Neamt, inainte de a porni pe acest traseu frumos, veti descoperi Atelierul mesterilor populari Ionela si Costi Lungi, unde personajele lui Creanga modelate in lut, masti de anul nou, masti din trunchiuri de cires, toiege de fala si multe alte minunatii va asteapta pentru a le darui celor dragi, la intoarcerea acasa.


Ziua 5 – Zi de relaxare si distractie

Locatii: Centru Spa Aristocratis, Club Alegria

Descriere: Pensiunea Aristocratis, total renovata in decembrie 2011 dispune de un centru Spa cu sala de fitness, sala de aerobic, sauna, solarium, masaje si tratamente corporale de intretinere si infrumusetare.

Clubul Alegria din Targul Neamt va asteapta cu o sala de bowling modern echipata, jacuzzi, masaj, sauna, club de sah, dansuri (curs de zumba), fitness si personal vesel si competent.


Ziua 6 – Mestesuguri traditionale si din nou manastiri

Itinerar: Manastirea Sihastria, Schitul Poiana lui Ioan, Manastirea Secu, Schitul lui Nifon, Biserica Adormirii Maicii Domnului din Tg.Neamt, Asociatia Mestesugarilor “Nemteanca”

Km: aprox 40 km

Cazare/restaurante: Hotel Ozana, Motel Casa Arcasului, Pensiunea Aristocratis, Pensiunea Casandra, Pensiunea Remember, Pensiunea Belvedere, Vila Bella, Cabana Carol, Pensiunea Edera, Pensiunea Casa Afetelor, Pensiunea Zimbrul, Pensiunea Perla Neamtului

Descriere: De la Tîrgu Neamţ pe DN 15 B spre comuna Vânători Neamţ- Poiana Largului şi, după ce trecem de Pădurea Branişte, cotim la stânga spre Mănăstirea Sihăstria, situată la 22 de kilometri de Tîrgu Neamţ. Mănăstirea Sihăstria, prin cele trei secole de existenţă, continuă cu fidelitate stilul clasic moldovenesc şi adăposteşte obiecte bisericești, vase liturgice şi o bibliotecă cu o mare valoare istorică şi culturală.

Schitul Poiana lui Ioan este situat la 3 kilometri de Mănăstirea Sihăstria. Se poate ajunge la schit fie cu maşina, fie pe jos, printr-o pădure seculară de fagi şi de conifere.

Mănăstirea Secu este una dintre vechile vetre monahale ortodoxe din judeţul Neamţ. Schitul Nifon este situat la 3 kilometri de Mănăstirea Secu și a fost înfiinţat în anul 1690.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Tîrgu Neamţ este aşezată în centrul oraşului și datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Foarte aproape de aceasta biserica isi desfasoara activitatea Asociatia Mestesugarilor “Nemteanca”. Printre obiectivele acestei asociaţii se numara revitalizarea activităţii meşteşugăreşti, sprijinirea mediului turistic prin realizarea de produse tip suveniruri specifice zonei, contribuţii la păstrarea identităţii culturale româneşti şi valorificarea patrimoniului existent si organizarea de tabere de creaţie artistică.


Ziua 7 – Cantece si dansuri traditionale romanesti, specifice zonei Moldovei, prezentate de ansambluri folclorice din zona

Structurile de cazare din zona vor organiza seri traditionale romanesti, cu bucate moldovenesti, muzica si dansuri populare.Oferta Cicloturism

Rent a Bike Targu Neamt


Rent a Bike Paintball


ComunicateFestivalul de Arta Medievala MedievArtFest Targu Neamt01.02.2014

Festivalul de Arta Medievala MedievArtFest Targu Neamt

Adunarea Generala a Asociatilor 04.02.2014

APDTN Valea Ozanei va anunta ca pe data de 10 februarie 2014 va avea loc Adunarea Generala a Asociatilor. Unul din punctele de pe ordinea de zi este acceptarea de noi membri care au un interes in dezvoltarea si promovarea turismului din zona Tg. Neamt, Vinatori – Neamt si Agapia (ex. pensiuni, hoteluri, centre de agrement, muzee particulare etc...). Cei care doresc devina membrii ai acestei asociatii sunt rugati sa ne contacteze.Legislatie


Ordinul 65/10.06.2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, a licentelor si brevetelor de turism.
Hotararea Guvernului 121/2013 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism.
HG 1267/18.12.2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism.
Ordin 990/2009 pentru modificarea unor acte normative din domeniul turismului în vederea implementarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii în România.
Ordinul Ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului nr. 516/2005 pentru aprobarea contractului-cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice.
Ordinul Ministrului Turismului nr. 235/2001 privind asigurarea turistilor în cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei de turism.
OG 107/1999 republicată privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice.